راهنمای انواع قطع در ایندیزاین و استانداردهای صفحه آرایی
همواره سوالاتی در حین صفحه آرایی کتاب در مورد اندازه دقیق قطع های مختلف کتاب (وزیری، رقعی، خشتی، رحلی، جیبی و …)، فاصله بین سطرها، سایز فونت نوع فونت مناسب ، حاشیه ها، … و تنظیمات آن در ایندیزاین مطرح می شود که ما به آن ها در مقاله راهنمای انواع قطع در ایندیزاین و اندازه های صفحه آرایی پاسخ خواهیم داد.
استاندارد قطع کتاب
به طور کلی بر اساس سایز کاغذهای استاندارد، قطع های استاندارد کتاب مشخص می شود. یعنی به گونه ای که دور ریز کاغذ به حداقل برسد.
قطع های مختلف کتاب در جدول زیر آمده است.
نکته : همه اندازه ها و ابعاد نام برده شده مربوط به فرایند بعد از برش می باشند. اندازههای جدول ۵ میلیمترکمتر از اندازه پیش از برش است.
قطع Document را در نرم افزار ایندیزاین بایستی براساس اندازههای جدول معین نمایید و برای قسمت ها مختلف مقادیر زیر را مشخص کنید :
محدوده برش ۵ میلیمتر، اندازه داخل (Inside) صفر در قسمت bleed از بالا (Top) پایین (bottom) و بیرون (Outside) پنج میلیمتر.
نکته : به دلایل مختلف و سفارشات مختلف ممکن است تفاوتهایی (در حد چند میلیمتر) در سایز دقیق قطعها وجود داشته باشد. در اغلب مواقع، این تفاوتها دلیل مشخصی ندارد و بهترین کار این است که از ناشر یا چاپخانه قطع مورد نظر را سوال کنید.
طبیعتا اگر شما با سایزی که در جدول بالا گفته شد، شروع به انجام کار کنید در حین خروجی تغییر چند میلیمتری ، از Document setup ایندیزاین و به سادگی قابل انجام است.
استاندارد ترین اندازه حاشیه های صفحات کتاب
معمولا اندازه حاشیه ها به عهده طراح است و ممکن است بسته به ایده های بصری و گرافیکی طراح، نوع و محتوای کتاب و.. تغییر کند. به طور مثال نسبت به دیگر کتاب ها حاشیه کتاب های شعر بیشتر در نظر گرفته می شود. در جدول زیر اندازه حاشیه پیشنهادی در قطع های مختلف آمده است.
توجه داشته باشید این اندازه ها در نرم افزار ایندیزاین در حین ایجاد پرونده جدید باید در قسمت Margins وارد کنید.
تقسیم بندی مارجین ها در ایندیزاین
یک روش برای تقسیم بندی هر قطعی از مارجینهای کتاب وجود دارد که ساخته شده بر اساس نسبتهای طلایی است. در این روش فضای قرار گیری متن و حاشیهها براساس خطوطی که در طول صفحه ترسیم میشود به دست میآید. شیوه ترسیم خطوط در تصویر زیر با شماره ۱ تا ۱۰ به ترتیب نشان داده شده.
نکته : اندازه داخل (Inside) را می توان در مجلات و کتابهایی که از صحافی مفتول (منگنه) استفاده می شود کمتر از جدول بالا در نظر گرفت. (مثلا حدود ۵ میلیمتر کمتر)
استاندارد فونت و سایز فونت کتاب
تعیین سایز، نوع، و سایر ویژگی های فونت بسته به متن، موضوع و عنوان کتاب ،سن مخاطب و.. با نظر فردی است که گرافیک را طراحی می کند. مثلا فونت لوتوس، بدر و ...برای کتاب هایی با موضوعات جدی و تئوی … یا استفاده از فونت میترا، نازنین و … برای کتاب های رمان و داستان می باشد، و فونت رویا مناسب برای کتاب های کودک و نوجوان هستند.
در جدول زیر برای انتخاب فونت پیشنهادات و همچنین ویژگی های دیگر آمده است.
- نکته : کلمات لاتین داخل متن فارسی معمولا ۲ شماره کوچکتر از اندازه فونت فارسی در نظر گرفته می شود چرا که معمولا فونتهای لاتین نسبت به فونتهای فارسی کمی درشتتر هستند. فونت Arial فونت پیشنهادی است. برای این کار میتوانید به ایجاد یک Character Style ویژه کلمات لاتین اقدام کنید.
- نکته : در کتابهای مرجع از فونت ریزتر (مثلا ۱۰ لوتوس) میتوان استفاده کرد چرا که به طور پیوسته در مدت زمان کوتاهی مورد مطالعه قرار نمیگیرند و معمولا حجم متن زیادی هم دارند.
- نکته : در متن کتاب اندازه Tracking نباید معمولا بیشتر از ۲۵ باشد.
امیدواریم مقاله راهنمای انواع قطع در ایندیزاین و استانداردهای صفحه آرایی برای شما مفید بوده باشد؛ در صورتی که دیدگاهی برای این مطلب دارید خوشحال می شویم آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.