انواع فرمت های ذخیره سازی فایل در فتوشاپ
زمانی که در حال کار با فتوشاپ هستید از انواع مختلف تصاویر با فرمت های مختلف استفاده می کنید به همین دلیل باید با انواع فرمت تصاویر و ویژگی های آن آشنا باشید. در این مطلب سعی می کنیم انواع فرمت های ذخیره سازی فایل در فتوشاپ را به شما معرفی کنیم و ویژگی های هر یک را بررسی کنیم.
فرمت فایل ها در فتوشاپ به چند دسته تقسیم می شود؟
- فرمت های جدید هر روزه معرفی می شوند و گاهی پیش میاید که جای فرمت قدیمی تر را بگیرند. فتوشاپ نیز به دلیل گسترده بودن کار آن با حجم زیادی از فرمت های مختلف کار می کند.
- اما به طور کلی می توان فرمت های تصاویر استفاده شده در فتوشاپ را به دو دسته تصاویر گرفته شده از مناظر واقعی توسط دوربین و عکس های ساخته شده توسط سایر طراحان گرافیکی تقسیم کرد.
فرمت تصاویر گرفته شده با دوربین
دوربین ها برای ثبت تصاویر از فرمت های مختلفی استفاده می کنند. اما رایج ترین فرمت تصاویر در دوربین ها JPEG، RAW و DNG است. در این جا ویژگی های هر یک را بررسی می کنیم:
تصاویر با فرمت JPEG
این فرمت در واقع رایج ترین فرمت در بین تصاویر است. به سادگی می توان گفته که تقریبا همه دوربین های عکس برداری دیجیتال از این نوع فرمت پشتیبانی می کنند. این فرمت بسیار سبک است و می تواند به انتقال سریع تصاویر کمک کند. همین موضوع سبب محبوبیت بسیار زیاد این فرمت شده است. این سبک بودن به شما این اجازه را می دهد که تعداد زیادی از عکس ها را با فرمت JPEG ذخیره کنید؛ در مقابل یک مشکل بزرگ وجود دارد.
تصاویر در هنگامی که به صورت JPEG ذخیره می شوند در طی یک پروسه فشرده سازی خیلی از اطلاعات خود را از دست می دهند تا این تصاویر سبک تر شوند. این موضوع سبب شده است که کار با این تصاویر در فتوشاپ خیلی کارگشا نباشد. البته بر اساس دوربین و تکنولوژی به کار رفته در آن ممکن است تصاویر JPEG دارای کیفیت بالایی باشند اما همچنان ایجاد تغیرات در آن ها از کیفیت این تصاویر می کاهد.
تصاویر با فرمت RAW
یکی دیگر از فرمت های پر کاربرد در دوربین های عکاسی که بسیار مناسب برای ایجاد تغییرات در فتوشاپ است، فرمت تصاویر RAW است. این فرمت در واقع مشکل فشرده سازی و از بین رفتن اطلاعات در JPEG را ندارد. در واقع در این فرمت تصاویر با حجم اطلاعات بسیار بیشتری ذخیره می شوند. با این که در این فرمت نیز معمولا فشرده سازی به مقدار کمی صورت می گیرد اما این مقدار به اندازه ای نیست که از کیفیت تصاویر کم کند.
به همین دلیل است که این فرمت به ما اجازه ویرایش و اعمال تغییرات بسیاری را می دهد. از سویی شرکت های سازنده دوربین نیز به اهمیت این موضوع پی برده اند و در بسیاری از موارد فرمت RAW به صورت پیش فرض به عنوان فرمت اصلی تصاویر گرفته شده توسط این دوربین ها انتخاب شده است. تنها مشکل این تصاویر حجم بالای آن ها است.
تصاویر با فرمت DNG
این فرمت تصاویر به صورت اختصاصی توسط شرکت ادوبی ایجاد شده است. این فرمت تا حد زیادی مشابه فرمت RAW است اما نحوه فشرده سازی آن متفاوت است. این فرمت به گونه ای عرضه شده است که سایر شرکت ها نیز بتوانند از آن استفاده کنند. به همین دلیل با این که توسط شرکت ادوبی ایجاد شده است اما بسیاری از شرکت های سازنده دوربین هم اکنون از آن استفاده می کنند.
تصاویر با فرمت HEIF/HEIC
این فرمت ها در گوشی های آیفون استفاده می شوند که البته مدتی است به گوشی های اندرویدی نیز راه پیدا کردند. این تصاویر فایل هایی با کیفیت بالاتر و حجم کمتر نسبت به فایل JPEG هستند. فرمت HEIF مخفف HIGH EFFICIENCY IMAGE FORMAT به معنی فرمت تصویر با کیفیت بالا می باشد.
برای استفاده از این فرمت ها در فتوشاپ نکات زیر را در نظر داشته باشید :
- macOS: سیستم عامل macOS High Sierra از نسخه 10.13 این فایل ها را پشتیبانی و اجرا می کند.
- Windows: باید هر دو کدک HEIF و HEVC را دانلود و نصب نمایید تا این فایل ها اجرا شوند.
فرمت تصاویر ایجاد شده در کامپیوتر
علاوه بر تصاویر واقعی که توسط دوربین ها هر روزه گرفته می شوند حجم گسترده ای از تصاویر نیز توسط طراحان گرافیکی در کامپیوتر ها ایجاد می شوند. در این جا به بررسی فرمت تصاویر ساخته شده در کامپیوتر ها می پردازیم.
تصاویر با فرمت PSD
زمانی که در حال کار با فتوشاپ هستید می توانید همه کار هایی که در فتوشاپ انجام داده اید را به صورت فایل PSD ذخیره کنید. این کار به شما اجازه می دهد که در زمان کار با پروژه های خود همه تغییرات اعمال شده شامل لایه ها، تصاویر، اشیا و ... را به راحتی جا به جا کنید.
در واقع PSD فرمت پیش فرض ذخیره سازی فایل در فتوشاپ می باشد ؛ این فایل ها در کلیه نسخه های فتوشاپ قابل اجرا هستند شما می توانید با هر ورژنی از نرم افزار فتوشاپ طرح های لایه باز خود را باز کنید و ویرایش کنید.
تصاویر با فرمت PSB
این فایل ها تشابه بسیار زیادی به PSD دارند و در واقع برای رفع محدودیت های فرمت PSD ارائه شدند. شما در فرمت PSB می توانید فایل با حجم بیشتر از 2 گیگ را ذخیره کنید و ابعاد طراحی از 30 هزار پیکسل به 300 هزار پیکسل افزایش یافته است.
تصاویر با فرمت TIFF
فرمت TIFF مخفف TIFF یا Tagged Image File می باشد که با بیشتر برنامه های ویرایش تصویر و صفحه آرایی سازگار می باشد. این فایل ها را می توان بدون مشکل فشرده کرد. این فرمت برای تبادل فایل بین برنامه های رایانه در دنیا استفاده می شود و حداکثر حجم فایل های این فرمت 4 گیگ می باشد.
تصاویر با فرمت Webp
این فرمت نسبت به سایر فرمت ها حجم کمتری دارد در حالی که کیفیت آن با بقیه برابری می کند؛ و یکی از محبوب ترین فرمت های برای برنامه نویسان سایت و طراحان گرافیکی می باشد.
تصاویر با فرمت SVG
این فرمت تصاویر را مانند یک فایل متنی فشرده می کند و اطلاعات را بصورت برداری ذخیره می کند. استفاده از این فرمت در وبسایت باعث کاهش حجم شدید عکس ها می شود.
تصاویر با فرمت GIF
فایل های GIF به صورت متحرک و ثابت ذخیره می شوند و در واقع از آن های می تواند در انیمیشن سازی ساده نیز استفاده کرد.
تصاویر با فرمت PDF
این فرمت بهترین نوع ذخیره سازی برای ارسال فایل به چاپخانه ها می باشد. این فرمت دارای کیفیت بالا و حجم کم می باشد. فایل های PDF را می توان در فتوشاپ اجرا کرد و به تمام لایه های آن دسترسی داشت.
تصاویر با فرمت BMP
به فرمت خاصی از فایل های تصویری که از شبکه ای از پیکسل ها و نقاط رنگی تشکیل شده اند بیتمپ یا Bitmap می گویند. این تصاویر نسبت به مقدار اولیه خود قابلیت کوپیکتر شدن را دارند اما اگر اندازه آن ها را بزرگتر کنیم ؛ Pixelate شکل می گیرد یعنی کیفیت آن ها به شدت کم می شود.
جمع بندی
فرمت تصاویر ورودی و خروجی کیفیت نهایی کار شما را مشخص می کنند. پس سعی کنید از هر کدام از آن ها در جای درست خود استفاده کنید. موارد معرفی شده در مقاله انواع فرمت های ذخیره سازی فایل در فتوشاپ همگی جزو پر کاربرد ترین فرمت های موجود هستند؛ در صورتی که دیدگاهی دارید خوشحال می شویم آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.