پیاده سازی تجربه کاربری با الگو گیری از رفتار کودکان
شاید کمی عجیب به نظر برسد اما واقعیت آن است که استفاده صحیح از الگوی رفتاری کودکان در موفقیت ما بسیار موثر خواهد بود. برای اثبات این موضوع از زبان والتر "ایزاکسون"، "استیو جابز" را معرفی خواهیم نمود. "ایزاکسون" در زمینه معرفی "استیو جابز"، به لحظه ای که نحوه استفاده یک کودک از گوشی های اپل را مشاهده می کند اشاره می کند و می گوید که او در ساخت محصولات خود همین ایده ساده را به کار می گیرد. اولین اصل در طراحی محصولات استیو جابز سادگی می باشد و این ایده نیز در واقع برگرفته از نگاه کردن به یک کودک که در حال بازی با محصولات او بود می باشد.
به نوعی او یک شاخص کامل موفقیت در پیاده سازی تجربه کاربری را بدین طریق عنوان می کند:
محصول بایستی آن قدر ساده باشد که یک کودک به خوبی بتواند با آن کار کند. اکنون کودکان خیلی زودتر از هر وقت دیگری به کاربران سایت ها و برنامه های مختلف تبدیل می گردند، آن ها حتی پیش از آموختن خواندن و نوشتن، کار با پلتفرم ها را یاد خواهند گرفت. این دلیل "استیو جابز" و "بیل گیتس" را بر آن داشت تا رمز اصلی مسیر ترقی خود را ارائه خدمات به کودکان بدانند.
لذا به نظر ما : بهترین گزینه در پروسه پیاده سازی تجربه کاربری کودکان خواهند بود.
امروزه بچه های در حال رشد به کاربران فضای دیجیتال تبدیل می شوند و نحوه استفاده آن ها از این دسته از فضاها به شکل های گوناگون می باشد. در واقع این موضوع نشان دهنده آن است که کودکان در دنیای پیرامون خود قادر به درک موارد مختلفی با روش های گوناگونی می باشند. در طراحی گرافیک نیز هر طراح خواهان آن است که با ساده ترین راه، کاربران را به هدف مورد نیاز خود برساند. در طراحی تجربه کاربری نیز در واقع مهم ترین اصل همین می باشد.
به نوعی برای داشتن یک تجربه کاربری موفق نیاز است که همه چیز در عین سادگی کاربردی باشد، به گونه ای که یک کودک نیز قادر به استفاده از آن باشد. به طور معمول استفاده و لذت بردن یک کودک از یک ابزار فارغ از هر تعصب و یا انتظاری می باشد. از این رو ما سعی میکنیم در این زمینه صحبتی با طراحان گرافیکی که تا به حال برای کودکان تجربه طراحی داشته، نماییم. تمامی این افراد متفق القول گفتند که بدون شک الگوگیری از کودکان در پیاده سازی تجربه کاربری بسیار موثر خواهد بود. البته گفتنی است که در این جا منظور طراحی برای کودکان نمی باشد و در واقع ما قصد داریم براساس رفتار و انتظارات کودکان به طراحی تجربه کاربری بپردازیم.
شکل مناسب گروه بندی کاربران
در صورتی که در زمینه طراحی پلتفرم برای کودکان تجربه داشته باشید قطعا به خوبی به این مسئله واقف هستید که نیاز است که براساس محدوده سنی آن ها تفاوت هایی را در فرآیند طراحی اعمال نمایید. به نوعی شما بایستی در طراحی، طرح های مخصوصی را برای بعضی از افراد در نظر گرفته که متناسب با شخصیت آن کاربران باشد. پیاده سازی تجربه کاربری براساس رفتار کودکان نشان دهنده این مطلب خواهد بود که بایستی برای هر گروه از کاربران یک شخصیت در نظر گرفته شود. احتمال دارد شما نیز با این دسته از شرکت ها رو به رو شده باشید که افراد بین ۲۵ تا ۳۵ سال یا حتی ۴۰ تا ۶۵ ساله را در یک گروه قرار می دهند. از این نوع گروه بندی می توان دریافت که تفاوت زیادی بین افراد 25 ساله و 35 ساله وجود ندارد. لذا امکان قرارگیری این گروه در یک دیدگاه متفاوت وجود خواهد داشت.
اما تفاوت های بسیاری بین یک طراحی گرافیک مناسب کودکان 4 ساله و 7 ساله وجود خواهد داشت. هر یک از این افراد دارای توانایی های شناختی و مهارت های حرکتی متفاوتی می باشند و به هیچ عنوان امکان قرار دادن آن ها در یک دسته وجود نخواهد داشت. لذا یک طراح تجربه کاربری در زمانی که قصد طراحی برای کودکان را دارد بایستی ابتدا کودکان را به دسته های مختلف تقسیم کرده و پروسه طراحی را براساس نیاز گروه هدف پیش ببرد.
این بخش از پیاده سازی تجربه کاربری را می توان برای درک بیشتر کمی بازتر نمود: در واقع نیاز است که به منظور گروه بندی مخاطبین یک روش هوشمندانه و مناسب به کار گرفته شود. هر چند به طبع امکان در نظرگیری یک طرح اختصاصی برای هر فرد وجود نداشته اما دست کم می توان افراد را با گروه بندی مناسب بهتر درک نمود و نیازهای آن را به شکل مطلوب تری پاسخ گفت.
بازخورد پروژه در اولویت می باشد
چیزی که توانسته بود "استیو جابز" را در زمان تماشای بازی کودک با آیپد تا این اندازه خوشحال کند این بود که این کودک به صورت مستقل و بدون کمک گرفتن از کسی توانسته بودن آن کار انجام دهند. کودکان علاقه زیادی به انجام مستقل کارها و امتحان چیزهای مختلف دارند. طی تحقیقات انجام شده نیز این روش جهت یادگیری کودکان از همه مناسب تر می باشد. در طراحی تجربه کاربری می توان سبک اکتشافی یادگیری را از طریق دریافت، بازخورد به کار گرفت. بازخورد در تمامی موارد برای کودکان مفید و کاربردی خواهد بود و در واقع کودکان برای شناخت جهان اطراف خود نیز از همین روش بهره می گیرند و روند رشد خود را طی خواهند میکنند. این روش را می توان یکی از لازمه های پیاده سازی تجربه کاربری UX برای یک سایت یا اپلیکیشن دانست. بایستی در هر پروژه از بازخورد دیداری یا شنیداری کاربر گزارشی در اختیار داشت. برای تهیه این گزارش می توان برای مثال در سایت یا اپلیکیش یک فرم نظر سنجی قرار داد، با این کار می توان به درک مناسبی از میزان هماهنگی طراحی شما با نیاز کاربران رسید.
سازگار ی را بر خلاقیت ارجح تر بدانید
متاسفانه به طور معمول اکثر طراحان در زمان ساخت یک پلتفرم برای کودکان یک رابط کاربری پر جنب و جوش و شلوغ را در نظر می گیرند. ببیشتر طراحان بر این باورند که برای هیجان زده کردن کودکان این کار بسیار موثر می باشد و مانع از بی علاقه شدن و خستگی کودکان می شود. اما واقعیت چیزی برخلاف این باور می باشد؛ معمولا کودکان ترجیح میدهند با پلتفرمی که با وضعیت آن ها سازگاری بیشتری داشته کار کنند. استفاده از رنگ ها و طرح های شلوغ حتی ممکن است به تجربه کاربری کودکان لطمه بزند. برای نمونه با طراحی رابط کاربری که در آن تمامی اجزا بر روی نمایشگر در حال حرکت می باشند و نیز تصاویر به کار برده در آن به رنگ روشن و یا حتی همراه با صدا باشد، کاربر کودک و یا حتی بزرگسال در زمان کار با سایت یا اپلیکیشن گیج شده و قطعا این مسئله مانع از داشتن یک تجربه کاربری موثر خواهد شد.
لذا می توان گفت که صحبت های "ژلمان" در رابطه با پیاده سازی تجربه کاربری برای افراد بزرگسال نیز صدق می کند. و به نوعی باید عنوان نمود که بهترین کار این است که سازگاری را در طراحی اولویت خود قرار داده و این را به خاطر داشته باشید که خلاقیت در تمامی موارد جوابگو نخواهد بود، لذا در زمینه طراحی تجربه کاربری نیازی به مانور زیادی بر روی بحث خلاقیت و زیبا و جذاب کردن پلتفرم نمی باشد. همین که تمامی موارد تمیز و واضح و سازگار باشند کفایت خواهد نمود.
از دست کم گرفتن کودکان بپرهیزید
همان گونه که معلم ها همواره به دنبال راهی برای افزایش یادگیری دانش آموزان خود هستند یک طراح خوب نیز لازم است که به یادگیری از کاربران خود پرداخته و در این راه بچه ها را نیز دست کم نگیرد. با طراحی برای کودکان به تقسیم بندی کاربران به گروه های مختلف بپردازید و با دریافت بازخوردها، مطمئن شوید که طراحی سازگاری را انجام داده اید. بدون شک با رعایت این موارد به موفقیت در پیاده سازی تجربه کاربری UX دست خواهید یافت.
در صورتی که شما نیز در این خصوص راهکار و یا پیشنهادی دارید بسیار خوشحال میشویم، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.