شما می توانید با انتخاب یکی از گزینه های "استعلام بر اساس شهر" و "استعلام بر اساس شماره پلاک" جستجو مورد نظر خود را انجام دهید
همانطور که حتما به یاد دارید در گذشته بالای شماره پلاک ها اسم شهری که خودرو و پلاک به آن تعلق داشتند نوشته میشد، اما با تغییر سیستم شماره گذاری خودرو ها در اوایل دههی 80 خورشیدی این اسم ها جای خود را به اعداد دادند. دو رقم اول از سمت راست هر پلاک بیانگر یکی از استان های کشور پهناور ما ایران است. اما سیستم شماره گذاری به همین سادگی نیست و علاوه بر دو رقم اول حروف نیز در نشان دادن شهرستان های هر استان دخیل هستند. در ادامه با نویدک به تاریخچه شماره گذاری ، بررسی شماره پلاک ها و نحوهی تشخیص دادن هر یک میپردازیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه شماره گذاری در ایران
اولین شماره گذاری در ایران به اوخر زمان قاجار برمیگردد. وثوق الدوله در اخرین سالهای قرن پیشین درشکه ها و گاریها را موظف کرد که پلاک نصب کنند. اولین خودرو در ایران سال 1305 وارد شد و در همان زمان پلاک به آن تعلق گرفت. 3 سال بعد با زیاد شدن واردات خودرو قوانینی در 30 مفاد مختص به شماره گذاری خودرو ها تنظیم شد. اصلی ترین نکتهی این قوانین در آن سال این بود که به هر خودرو پنج پلاک اختصاص داده میشد: پلاک جلو، پلاک عقب، نام سازنده، ادرس محل زندگی مالک، و پلاک مربوط به مالیات. 3 سال بعد از آن که تعداد ماشین ها به حدود 1600 رسید پلاک ها تغییر کرد و شامل نام شهر و یک عدد چهار رقمی شد.
پس از سالها تعداد رقم پلاک خودروها به پنج رسید و همچنان نام شهری که وسیله نقلیه متعلق به آن بود دیده میشد. باز با افزایش تعداد خودرو ها همراه با شماره 5 رقمی و نام شهر عددی نیز در کنار نام شهر ثبت شد. با گذر زمان و ازدیاد تعداد وسایل نقلیه یکی از حروف الفبا نیز به کنار نام شهرها اضافه شد و بعد از آن پلاک ها به حالتی که نام شهر همراه با یک عدد 2 رقمی در کنار قرار میگرفت تغییر داده شدند.
در اواخر دهه هفتاد خورشیدی همزمان با ورود خودرو های جدید پلاک ها نیز تغییر کردند و لیزری شدند. در این زمان هر شهر پلاک مختص به خود را داشت که شامل نام شهر و یک عدد دو رقمی در بالای پلاک و یک عدد سه رقمی در کنار یکی از حروف الفبا و یک عدد دو رقمی در سمت دیگر پلاک میشد. در اوایل دههی هشتاد مسئولین وقت تصمیم به تغییر پلاک و تبدیل آن به پلاک های ملی و یک شکل گرفتند که در ادامه با نویدک به توضیح آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
تغییر شماره پلاک به شکل امروزی
در سال 82 ، تصمیم به تغییر نوع پلاک به پلاک های جدید ملی گرفته شد. این پلاک ها ابعاد و طراحی جدیدی داشتند و در روش شماره گذاری و جاگیری رقم و حروف در نیز با پلاک های پیشین تفاوت داشتند.
در پلاکهای جدید شماره های دو رقم سمت راست نشانگر ادرس محل زندگی و استان و شهرستانی است که صاحب خودرو در در آن سکونت دارد . اصلی ترین دلیل تغییر پلاک های قدیمی به این پلاک های جدید این بود که پلاک های جدید بر خلاف سابق به شخص تعلق داشت نه به ماشین و با هر بار تعویض ماشین به ماشین جدید منتقل میشد. طرح جدید پلاک قرار است تا سقف حدودا 60 میلیون وسیلهی نقلیه شخصی تحت پوشش بگیرد.
انواع پلاک
پلاک های جدید وسایل نقلیه در ایران پانزده گونه است که از این تعداد 11 نوع به خودرو ها اختصاص دارد و 4 نوع به موتور سیکلت ها.در ادامه انواع مختلف پلاک ها را با نویدک بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
پلاک شخصی، همان گونه که از اسم آن پیدا است، برای وسایل نقلیه شخصی صادر میشود. این گونه از پلاک ها به مستطیل شکل هستند و طریقه خواندن آنها از چپ به راست است و شامل یک عدد دو رقمی ، یکی از حروف الفبا و سپس یک عدد سه رقمی و در قسمت آخر یک عدد دو رقمی است که شامل اطلاعات مربوط به شهر و استان است.
این پلاک ویژهی جانبازان و معلولین محترم طراحی شدهاست تا برای پارک کردن، سهمیه بنزین، سهمیه خدمات درمانی و سایر خدمات خاص مورد نیاز این دسته از افراد، معلولین و جانبازان به راحتی قابل شناسایی باشند و بتوانند با سرعت بیشتری خدمات مورد نظر را دریافت کنند. تنها تفاوت این پلاک با سایر پلاک های شخصی در قرار گرفتن علامت ویلچر به جای حرف در قسمت میانی پلاک میباشد.
همچنین در سایت ها و برنامه هایی که توان استفاده از نماد را ندارند، حرف « ژ » جایگزین نماد ویلچر میشود.
این نوع شماره گذاری برای وسایل نقلیهای طراحی شده است که از خارج وارد شهر های کشور میشوند و استفاده از آنها زمان محدودی دارد. به همین دلیل در پلاک آنها از حرف « گ » استفاده شده است و در قسمت پایین کادر مربع شکل، تاریخ خروج نیز درج میشود.
پلاک تاکسی صرفا برای خودرو های تاکسی صادر میشود. شکل کلی پلاک تاکسی مشابه پلاک وسایل نقلیه شخصی است ؛ با این تفاوت که رنگ زمینهی آن به جای سفید، زرد است و از حرف « ت » در آن استفاده شده است.
پلاک خودروهای عمومی ، پلاکی است که بر روی وسایل حمل و نقل عمومی شبیه تریلیها ، وانت ها، اتوبوسها و مینی بوسها و … قرار میگیرد . ارقام و حروف این نوع از پلاک مشکی است رنگ آن زرد است. در این پلاک از حرف « ع » به معنای عمومی استفاده میشود.
شماره ماشین آلات کشاورزی مانند وسایل عمومی و تاکسی زرد رنگ است، روی ماشین آلات کشاورزی شبیه تراکتور، کمباین و … قرار میگیرد و حرف مورد استفاده در این پلاک حرف « ک » است.
این پلاک بر روی هر نوع وسیله نقلیه دولتی مانند خودرو سواری، اتوبوس، مینیبوس، کامیون و… قرار میگیرد. شکل ظاهری این پلاک مشابه سایر پلاک ها مستطیل است و تفاوت آن با پلاک شخصی در این است که ارقام و حروف حک شده روی این نوع پلاک برخلاف پلاک شخصی، سفید است و رنگ پس زمینهی آن نیز قرمز است.
پلاک وسایل نقلیهی نظامی با سایر پلاک ها متفاوت است. نیروی انتظامی از رنگ پس زمینهی سبز با حرف « پ »، سپاه از رنگ پس زمینهی سبز با حرف « ث »، وزارت دفاع از رنگ پس زمینه ی آبی با حرف « ز » ، ارتش از رنگ پس زمینه ی قهوهای با حرف « ش » و ستاد کل فرماندهی نیروهای مسلح از رنگ پس زمینه ی آبی با حرف « ف » استفاده میکنند.
پلاکی که به وسایل نقلیهی تاریخی تعلق میگیرد ظاهری متفاوت با سایر پلاک ها دارد. این پلاک با اینکه مستطیل شکل است اما ابعاد آن با سایر پلاک های کشور متفاوت است؛ پس زمینهی آبی و قهوهای دارد و بر روی آن عبارت تاریخی و یک عدد پنج رقمی درج شده است. این نوع پلاک به خودروهایی تعلق میگیرند که یا از سال ساختشان 50 سال گذشته باشد، یا اینکه از نظر طراحی خاص باشند و یا وجههی خاصی از فرهنگ را به نمایش بگذارد.
پلاک های سیاسی در ایران مختص به وسایل نقلیهی سفارت خانهها است و فقط کارمندان سفارتخانه حق استفاده از این وسایل را دارند. حرف موجود در این پلاک ها بر خلاف سایر خودرو ها به الفبای انگلیسی است و به دو شکل حرف D برای دیپلمات ها و سفرا و حرف S برای کارکنان سفارت خانه مورد استفاده قرار میگیرد. طبق قوانین کشور خودرو های دارای پلاک دیپلماتیک، از شرایط خاصی برخوردارند و برخی از قوانین برای آنها متفاوت اجرا میشود.
چرا ابزار آنلاین استعلام پلاک خودرو نویدک بهترین گزینه برای استفاده است؟
در خیلی از مواقع ماشینی با پلاک ناآشنا در سطح شهر، درب منزل، مغازه و حتی داخل پارکینگ خانه میبینیم و برایمان سوال پیش میآید که این ماشین متعلق به کدام استان است؟ خیلی از ما دو رقم سمت راست پلاک شهر های اطراف خود را میشناسیم، اما آیا از شماره های پلاک تمامی استان ها خبر داریم؟ یا دقیقا میدانیم کدام حرف متعلق به کدام شهرستان در استان است؟ پاسخ به احتمال زیاد منفی است، چرا که اولا تعداد استان ها، شهر ها و شهرستان ها به حدی زیاد است که به سادگی نمیشود این اطلاعات را حفظ کرد و در ثانی عموما نیازی به حفظ کردن اطلاعاتی که شاید هر چند وقت یکبار مورد استفاده قرار بگیرد نیست. در چنین مواردی بهترین راه برای استعلام شماره پلاک و مطلع شدن از شهر مربوط به خودروی مورد نظر استفاده از ابزار آنلاین استعلام شماره پلاک نویدک است، چرا که این ابزار به دو صورت قابل استفاده است، نخست اینکه با توجه به استان و شهر انتخابی تمامی شماره پلاک ها و حروف مربوط به آن شهر و استان را برای شما نمایش دهد، دوم به این صورت که شما دو رقم سمت راست و حرف پلاک مورد نظر خود را در آن وارد کرده و سیستم به صورت لحظهای شهر وابسته به آن پلاک را به شما نشان میدهد. با استفاده از این ابزار دیگر نگران اتلاف وقت خود و گشتن بین لیست بلند بالای شماره پلاک های مختلف نیست، بلکه در نویدک شرایطی را فراهم کردهایم که به سادگی و با دو کلیک به نتیجه دلخواه خود برسید.
روش کار با ابزار آنلاین استعلام پلاک خودرو نویدک
ابزار آنلاین استعلام پلاک خودرو نویدک به دو صورت کار میکند. اگر بخواهید بر اساس شهر شمارهی پلاک را استخراج کنید کافی است روی گزینه « استعلام بر اساس شهر » کلیک کنید و سپس از اولین منو در صفحهی باز شده استان مورد نظر را انتخاب کنید. پس از انتخاب استان، از منوی دوم شهر مورد نظر خود را از بین شهر های استان انتخاب کرده و در این مرحله ابزار به صورت لحظهای شماره پلاک ها و حروف مربوط به آن شهر را به شما نمایش میدهد.
اگر بخواهید پلاک خاصی را جستجو کنید باید از گزینه « استعلام بر اساس شماره پلاک » استفاده نمایید. پس از انتخاب این گزینه از اولین منو دو رقم سمت راست شماره پلاک مورد نظر را انتخاب کرده و سپس از منوی دوم حرف مربوط به آن را انتخاب کنید. پس از انجام این دو مرحله ابزار آنلاین استعلام شماره پلاک نویدک به صورت لحظهای شهر مرتبط با پلاک وارد شده را به شما نمایش میدهد.
پیشنهادات و نظرات ارزشمند خود را نسبت به این ابزار از طریق ثبت دیدگاه برای ما ارسال کنید.