محاسبه حق الزحمه داوری

ابتدا نوع خواسته را مشخص و سپس مبلغ مربوطه را وارد کنید تا حق الزحمه داوری محاسبه و نمایش داده شود


محاسبه آنلاین حق الزحمه داوری

پیش از صحبت درباره حق الزحمه داوری، ابتدا باید به این سوال میپردازیم که در مباحث حقوقی داور به چه کسی گفته میشود؟ تفاوت آن با میانجی در چیست؟ در چه زمینه هایی حق ورود دارد و در چه زمینه هایی مجاز به انتخاب داور نیستیم؟ برای پاسخ به این سوالات و سوالات دیگر با نویدک همراه باشید.

 

داوری چیست؟

داوری یکی از روش های حل دعوا و اختلاف است که در آن دو طرف به جای مراجعه به دادگاه، دادسرا و یا شورای حل اختلاف، دعوای خود را نزد یک داور یا گروهی از داورهای قابل اعتماد میبرند. داور ها هم میتوانند توسط خود دو طرف دعوا مشخص شوند، هم ممکن است توسط نهادی مانند دادگستری تعیین شوند.

 

تفاوت مراجعه به داور با مراجعه به دادگاه در چیست؟

یکی از مهمترین تفاوت های مراجعه به داوری و تعیین داور برای حل اختلافات در زمینه قوانین، مقررات و زمان رسیدگی به پرونده اختلاف است. در دادگاه ها و دادسرا ها بر طبق قوانین و پروتکل های موجود رسیدگی به هر پرونده نیازمند طی کردن مراحل مخصوص به خود است و حداقل چند ماه به طول می­انجامد. بر عکس در مراجعه به داور، پرونده به سرعت رسیدگی میشود و تشریفات زمان بری وجود ندارد.

از دیگر تفاوت ها میشود به هزینه­ی بسیار کمتر داوری نسبت به هزینه های دادرسی اشاره کرد. در داوری فقط یک هزینه بابت حق الزحمه داوری پرداخت میشود اما در دادگاه ها طبق قوانین آیین دادرسی، ریز هزینه های زیادی دارد.

یکی دیگر از تفاوت های دادگاه و داور در این است که داور ها بر خلاف قاضی مکلف به رعایت زبان معیار، رسمی و حقوقی نیستند و میتوانند به زبان عامیانه و قابل فهم برای عامه مردم صحبت کنند.

گاهی اوقات هم ممکن است طرفین به دلیل عدم اعتماد به بی ‌طرف بودن دادگاه‌ها خصوصا در دعاوی بین ‌المللی به داور مراجع کنند. از همین جهت عموما هنگام عقد قراردادهای بین‌ المللی اقتصادی از داوری به صورت پیش شرط استفاده میشود به این صورت که در قرارداد ذکر میشود در صورت به وجود آمدن اختلاف طرفین به شخصی که به عنوان داور معرفی شده مراجعه کنند.

البته لازم به ذکر است انتخاب داور در هر مرحله از قرارداد، چه در زمان عقد آن، چه در حین اجرا و چه در زمان طرف اختلاف در دادگاه مراجعه به داور امکان پذیر است.  

در پایان باید گفت بر خلاف دهنیت عامه­ی مردم رای داور همانند رای قاضی است و باید اجرا شود، و راه ‌های بسیار کمی برای اعتراض و یا ابطال حکم داور وجود دارد.  در ضمن رای داور به صورت یک ‌مرحله ‌ای است و مانند دادگاه تجدید نظر، وا خواهی، دیوان عالی و ... برای آن وجود ندارد.  

 

داور کیست و چه ویژگی هایی دارد؟

داور یا آنگونه که در قدیم نامگذاری میکردند، حَکَم به کسی گفته میشود که عادل است و در مواقع اختلاف و دعوا توانایی حمکیت و داوری در بین چند نفر را دارد. قوانین مربوط به انتخاب داور و ویژگی های آن در هر کشور متفاوت است، در کشور ما طبق قوانین مدنی داور باید دارای ویژگی های زیر باشد:

هر دو طرف به عادل بودن وی اعتماد داشته باشند.

هر دو طرف وی را به عنوان داور قبول کنند.

مومن، درستکار و امانت دار باشد و قصد خیر داشته باشد.

موضوع اختلاف مشروع و قابل داوری باشد.

 بر همین اساس طبق قانون افراد زیر نمیتوانند داور باشند مگر به رضایت طرفین و یا حکم قاضی.

افرادی که زیر بیست و پنج سال تمام سن دارند

افرادی که در مشکل و دعوا دارای نفع و سود باشند.

افرادی نسبت فامیلی و یا دوستی با یکی از طرفیت دعوا داشته باشند.  

افرادی که خود یا اقوام درجه یک آنها از وارثین یکی از دو طرف باشند.

افرادی که وکیل، قیم، مباشر یا کفیل یکی از طرفین اختلاف باشند و یا یکی از طرفین دعوا وکیل، قیم، مباشر یا کفیل آنها باشد.

افرادی که با یکی از طرفین دعوا یا اقوام نزدیک آنها، در زمان گذشته یا زمان حال خصومت، درگیری و یا شکایت کیفری داشته باشند.

افرادی که خود یا اقوامشان تا درجه 3 ، با یکی از طرفین داعوا یا اقوام آنها تا درجه 3 دارای شکایت های مدنی و نزاع قانونی باشند.

کارمندان بخش دولتی در قسمت مربوط به خود آنها.

 

رای داور مثل رای دادگاه قطعی و لازم‌الاجراست و البته راه‌های محدودی برای اعتراض و درخواست ابطال آن هم در قوانین پیش‌بینی می‌شود. ضمناً آرای داوری معمولاً تک‌مرحله‌ای هستند برخلاف مراجع قضایی که در بسیاری از موارد دو یا چند مرحله رسیدگی (دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر، دیوان عالی و …) برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود.

 

مزایای داوری چیست؟

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد داوری دارای مزیت های دیگری نیز هست، مانند اینکه بر خلاف دادگاه و دادسرا در مراجعه بع داوری طرفین میتوانند خودشان داور خود را انتخاب کنند. این قابلیت در زمانی که موضوع مورد مناقشه موضوعی تخصصی باشد و بیش از مباحث حقوقی نیازمند دانش فنی در آن زمینه­ی مشخص باشد بسیار کارامد است. همچنین در مواقعی که طرفین دعوا از اقوام یکدیگر هستند وجود یک داور که دو طرف را بشناسد بسیار بیشتر از رسیدگی در مراجع حقوقی به کار می­آید.

علاوه بر اینکه داوری بسیار سریعتر از رسیدگی به پرونده در دادگاه، دادسرا و شورای حل اختلاف است؛ نکته­ی حائذ اهمیت در این است که رای داوری طبق خواست طرفین میتواند خصوصی و محرمانه بماند، اما در مراجع قضایی ارا علنی بوده و باقی افراد از حکم با خبر میشوند.

 

برای چه مواردی نمیشود به داوری مراجعه کرد؟

درحالی که برای خیلی از دعاوی میتوان به داوری مراجعه کرد اما برخی از اختلافات نیز قابلیت داوری را ندارند. این اختلافات در هر کشوری متفاوت است و در ایران نیز دادگاه تعیین میکند که دعوای مذکور قابل ارجاع به داوری هست یا اینکه الزاما باید در دادگاه رسیدگی شود. طبق قانون دعوای زیر قابلیت ارجاع به داوری را ندارند و انحصارا باید در نظام قضایی رسیدگی، حل و فصل شوند:

موارد و اختلافات مرتبط با ازدواج و طلاق، اهلیت، امور وقفی ، قوانین کار و بیمه­ی بیکاری، امور مرتبط با ورشکستگی و از همه مهمتر دعاوی و شکایات کیفری؛ اختلافاتی هستند که قابلیت ارجاع به داور را ندارند.

 

انواع داوری

در مباحث حقوقی انتخاب داور به دو دسته­ی کلی تقسیم میشود:  داوری اجباری و داوری اختیاری که در ادامه با نویدک به توضیح مختصر هر یک میپردازیم. با ما همراه باشید.

  • داوری اجباری

داوری اجباری به حالی میگویند که قاضی دادگاه در مورد خاصی از دعاوی تشخیص میدهد که حل یک مسئله از با استفاده از داور به نفع طرفین است؛ در این صورت موضوع را برای حل به داور ارجاع میدهد. در این حالت دو طرف دعوا الزاما باید به سراغ داوری بروند. این امر محاسن زیادی دارد؛ از آنجایی که محبور به انتخاب داور هستند و خودشان در تعیین آن دخیل­اند، حکم صادر شده را به راحتی میپذیرند. ضمن اینکه داور تلاش میکند تا طرفین دعوا را به صلح و سازش دعوت کند و از این طریق نزاع را پایان ببخشد.

 

  • داوری اختیاری

داوری اختیاری حالتی است که افراد در حین انعقاد قرارداد بندی را در مورد  بروز اختلاف و مشکل قرار میدهند و در آن ذکر میشود که مشکل مربوطه باید از طریق داوری مرتفع شود. در این حالت در بند های بعدی قرار داد مواردی که باید به داوری ارجاع شود را مشخص میکنند و سپس مشخصات داور یا گروهی از داوران مورد اعتماد طرفین را مینویسند. این قسمت از قرارداد باید عاری از هرگونه کلی گویی و ابهام باشد و حتی تعداد داوران نیز باید ذکر شود. اصولا تعداد داوران را بیش از سه نفر و از بین اعداد فرد انتخاب میکنند تا سریع تر به نتیجه برسند. همچنین دو طرف میتوانند طی قراردادی شخص سومی را اعم از حقیقی یا حقوقی مسئول انتخاب داور کنند. در این صورت شخص سوم انتخاب شده موظف است تا خصوصیات و مشخصات داور را طبق قرارداد اصلی رعایت کند و همچنین مشروعیت و قوانین حقوقی انتخاب داور را نیز مد نظر قرار دهد.

 

چرا ابزار آنلاین محاسبه حق الزحمه داوری نویدک بهترین گزینه برای استفاده است؟

حق الزحمه داوری نسبت به میزان قرار داد مالی، درصد های مختلفی دارد و برای بدست آوردن مبلغ آن باید علاوه بر انجام و تسلط بر محاسبات وقت گیر ریاضی؛ لازم است که از مقدار درصد حق الزحمه­ی داوری نسبت به جمع کلی قرارداد نیز آگاه باشید و اشتباه در هر یک از مراحل ذکر شده موجب به وجود آمدن اختلاف و هدر رفت زمان و هزینه­ی شما میشود. به همین جهت تیم حقوقی نویدک ابزار آنلاینی را طراحی کرده­ است که شما تنها با وارد کردن مبلغ قرار داد خود به راحتی و بدون صرف وقت و هزینه بتوانید میزان حق الزحمه داوری را مشاهده کرده و از محاسبات دستی و مطالعه آیین نامه ها و ... بی نیاز باشید.

 

روش کار با ابزار محاسبه حق الزحمه داوری نویدک

برای استفاده از ابزار محاسبه حق الزحمه داوری نویدک در ابتدا از اولین فهرست کشویی نوع خواسته­ی مورد نظر خود را اعم از مالی یا غیر مالی انتخاب کنید. چنانچه خواسته­ی شما مالی باشد مبلغ محکومیت را در قسمتی که باز میشود وارد کرده و ابزار آنلاین نویدک به صورت لحظه­ای به شما حق الزحمه داوری را نشان میدهد. حق الزحمه داوری خواسته های غیر مالی عدد مشخصی دارد که با انتخاب این گزینه سیستم میزان مشخص حق الزحمه داوری را برای شما به نمایش در می­آورد. لازم به ذکر است در مباحث و مشکلات غیر مالی طرفین میتوانند به صورت توافقی حق الزحمه­ی متفاوتی برای داور در نظر بگیرند.

 

پیشنهادات و نظرات ارزشمند خود را نسبت به این ابزار از طریق ثبت دیدگاه برای ما ارسال کنید.

به اشتراک بگذارید

نظر خود را بنویسید