محاسبه هزینه دادرسی و خدمات قضائی

ابتدا نوع دعوا را انتخاب کنید ، سپس متناسب با نوع دعوا کادرهای بعدی را وارد کنید تا هزینه دادرسی و خدمات قضائی محاسبه می شود


  • در مرحله بدوی:
  • در مرحله واخواهی:
  • در مرحله تجدید نظر:
  • در مرحله اعاده دادرسی:
  • در مرحله فرجام خواهی:
  • در مرحله اعتراض ثالث:

محاسبه آنلاین هزینه دادرسی و خدمات قضائی

شکایت کردن در هر زمینه­ی کیفری یا حقوقی در مراجع قضایی مستلزم پرداخت مبلغی به عنوان « هزینه دادرسی » است. این هزینه باید در هنگام شکایت کردن حقوقی یا کیفری و در چند مرحله شاکی پرداخت شود. در حقیقت قانون پرداخت هزینه دادرسی برای جلوگیری از شکایات بی پایه و اساس وضع شد تا از این طریق افراد سودجو نتوانند به صورت واهی از افراد مختلف شکایت کرده و باعث کند شدن روند رسیدگی به پرونده های قضایی در دادگاه ها و دادسرا ها شوند.

 

شاکی برای ارائه شکایت نامه­ی کتبی در تمامی مراحل دادگاه مانند ارائه دادخواست بدوی، اعتراض به حکم صادر شده ، فرجام خواهی، تجدید نظر، واخواهی، حکم جلب ، اعاده دادرسی و همینطور برگه های اجرایی ، هزینه تنظیم وکالت نامه و ... باید هزینه پرداخت کند؛ اما این هزینه چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟ اگر کسی توان پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد باید چه کاری انجام دهد؟ برای پاسخ این سوالات و سوالات دیگر درباره هزینه دادرسی با نویدک همراه باشید.

 

هزینه دادرسی را چه کسی باید پرداخت کند؟

هزینه دادرسی را در ابتدا شاکی پرداخت میکند. اما در پایان روند رسیدگی به پرونده چنانچه شاکی برنده شود تمام هزینه های دادرسی را از محکوم مطالبه میکند و قاضی نیز حکم را به نفع شاکی صادر کرده و محکوم علاوه بر اینکه باید بدهی و اصل مال را پرداخت کند، لازم است تمامی هزینه های دادرسی را نیز به عنوان خسارت به شاکی باز گرداند.

 

چرا باید هزینه دادرسی بپردازیم؟

وجود هزینه دادرسی از دو جهت اهمیت دارد و حتی میشود گفت واجب است. یکی از دلایل الزام به پرداخت هزینه دادرسی تامین مخارج و هزینه های قوه قضاییه است که، چرا که تعداد شکایات و پرونده ها زیاد است و رسیدگی سریع به آنها هزینه بر است.

از طرفی این هزینه باعث میشود تا اشخاص به طور واهی و بدون مدرک و دلیل، از یکدیگر شکایت نکنند؛ این امر از آن جهت اهمیت دارد که باعث خلوت شدن دادگاه ها و رسیدگی هر چه بهتر به افرادی میشود که حقی از آنها ضایع شده است.

از طرفی در صورت برنده شدن شاکی تمامی هزینه ها از محکوم گرفته میشود که این کار از نظر تنبیهی نیز تاثیر مثبتی در کاهش میزان جرم در سطح جامعه خواهد داشت.

همانطور که گفته شد، از آن جایی که نهاد رسمی رسیدگی به شکایات و مشکلات مردم، دادگاه‌های قوه قضاییه است، دادگاه ها و دادسرا ها وظیفه دارند تا در صورت ناتوانی فرد از پرداخت هزینه دادرسی نیز به پرونده فرد رسیدگی کنند؛ چرا که عدم توانایی مالی نباید سنگی در مسیر اجرای عدالت و احقاق حق مظلوم شود؛ به همین جهت دادگاه برای افرادی که استطاعت مالی ندارند نیز راهی گذاشته است تا بتوانند آزادانه شکایت کرده و پیگیر حق و حقوق و مطالبات قانونی خود باشند.

 

عدم پرداخت هزینه دادرسی

همانطور که گفته شد یکی از اصلی ترین ارکان به جریان افتادن پرونده و رسیدگی به آن پرداخت هزینه دادرسی است. اگر این هزینه کامل و به موقع پرداخت نشود، پرونده به دادگاه نمیرود و منشی دادگاه اخطاری با مضمون پرداخت هزینه دادرسی برای فرد شاکی ارسال میکند.

اما از آنجایی که هزینه دادرسی عموما عدد بزرگی است، بسیاری از افراد توانایی پرداخت آن را ندارند؛ قانون­گذار برای این افراد نیز چاره ای اندیشیده است. اگر فرد تحت پوشش موسسات های حمایت از افراد مانند کمیته امداد امام خمینی یا سازمان بهزیستی باشد، به طور کلی از پرداخت هزینه دادرسی معاف است.

اما اگر فردی عادی باشد، برای اینکه بتواند هزینه دادرسی را پرداخت نکند، باید تقاضای اعسار کند و در صورت موافقت دادگاه شخص شاکی از پرداخت هزینه دادرسی معاف میشود. در ادامه به مبحث اعسار و راه های اثبات آن میپردازیم. با نویدک همراه باشید.

 

اعسار به چه معناست و چگونه اثبات میشود؟

طبق متن قانون آیین دادرسی معسر یا همان فردی که تقاضای اعسار دارد، فردی است که به دلیل عدم استطاعت مالی و یا عدم دسترسی به دارای خویش، موقتا قادر به پرداخت هزینه دادرسی نیست.فردی که تقاضای اعسار دارد برای اثبات ناتوانی خود باید مدارکی را به دادگاه ارائه کند که عموما این مدارک شامل شهادت شهود است که ضمیمه پرونده میشود.

برای تشخیص اعسار فرد شاکی جلسه­ای تشکیل میشود که در آن دادگاه به بررسی شواهد و مدارک فرد معسر میپردازد، گاهی در این روند ممکن است شهود به دادگاه احضار شوند و گاهی ممکن است رای قاضی تنها بر اساس شهادت نامه تنظیم شده صادر گردد. در هر دو حالت در انتها قاضی حکم به اعسار یا عدم اعسار شخص میدهد که این حکم مانند سایر احکام در دستگاه قضا قابلیت تجدید نظر و فرجام خواهی را دارا است.

 

شرایط لازم برای معافیت از پرداخت هزینه دادرسی

 فردی که خواهان اعسار است و میخواهد از پرداخت هزینه دادرسی معاف شود باید دارای شرایط و ویژگی هایی باشد؛ اول آنکه شخص باید ایرانی باشد و یا طابعیت ایرانی داشته باشد، دوم آنکه شخص نباید تاجر باشد، در رابطه با تاجرین ورشکسته نیز مطابق قانون رفتار خواهد شد، سوم آنکه الزاما باید شخصیتی حقیقی داشته باشد، طبق قانون آیین دادرسی تنها اشخاص حقیقی میتوانند درخواست اعسار دهند و شخصیت های حقوقی مانند شرکت ها و ... حق تقاضای اعسار نخواهند داشت. با دارا بودن این شرایط فرد میتوان درخواست اعسار دهد و به همراه آن الزاما استشهاد شهود را نیز ضمیمه­ی پرونده کند.

 

چرا ابزار آنلاین محاسبه هزینه دادرسی و خدمات قضایی نویدک بهترین گزینه برای استفاده است؟

همانطور که در قسمت های ابتدایی مقاله گفتیم، انجام خدمات قضایی و دادگاهی مستلزم پرداخت هزینه هستند. هزینه­ی رسیدگی به پرونده ها و شکایات بر اساس عوامل زیادی تعیین میشوند، اعم از دعوای مالی یا غیر مالی، مهریه و ...

این هزینه ها بر اساس قوانین وضع شده و آیین­نامه های مخصوصی که به زبان رسمی و تخصصی نوشته شده­اند، برای هر مورد به طور جداگانه و بر حسب درصد محاسبه میشوند، به طوری که تسلط داشتن به میزان هزینه های دادرسی برای اشخاص معمولی تقریبا غیر ممکن است. بنا به این دلایل و برای راحتی کار شما عزیزان بخش حقوقی نویدک ابزار آنلاین محاسبه هزینه­ی دادرسی و خدمات قضایی خود را طوری طراحی کرده­ است که شما بتوانید تنها با وارد کردن اطلاعات و تعیین نوع دعوا، با سرعت بالا و بدون اتلاف وقت و به طور رایگان و دقیق، از هزینه­ی دادرسی و یا خدمات قضایی مورد نظر خود آگاه شوید. این ابزار محاسبه­ی آنلاین طوری طراحی شده است که تمام ریز هزینه های دادرسی شامل : هزینه در مرحله بدوی، هزینه در مرحله واخواهی، هزینه در مرحله تجدید نظر، هزینه در مرحله اعاده دادرسی، هزینه در مرحله فرجام خواهی و هزینه در مرحله اعتراض ثالث را به تفکیک برای شما نمایش دهد. همچنین اگر شما دعوای خود را در شورا های حل اختلاف طرح کرده باشید، ابزار محاسبه­ی انلاین هزینه دادرسسی نویدک این امکان را به شما میدهد که با فعال کردن تنها یک گزینه هزینه های دادگاه را تبدیل به هزینه های شورای حل اختلاف کنید.

 

روش کار با ابزار محاسبه هزینه دادرسی و خدمات قضایی نویدک

طرز استفاده از ابزار محاسبه هزینه دادرسی و خدمات قضایی نویدک بسیار ساده است. در اولین قدم شما باید از فهرست داخل صفحه نوع دعوای خود را از بین گزینه های: مالی، غیر مالی، مهریه، شکایت کیفری علیه صادر کننده چک بی محل و سایر موارد؛ انتخاب کنید.

چنانچه نوع دعوا را مالی انتخاب کنید، جعبه­ای برای شما به وجود می­آید که در آن مبلغ خواسته یا محکوم را به ریال وارد میکنید و ابزار آنلاین محاسبه هزینه دادرسی به صورت لحظه­ای بر اساس مبلغ وارد شده هزینه های مربوط به دادرسی را به شما نشان میدهد. همچنین اگر دعوا در شوراهای حل اختلاف مطرح شده باشد با فعال کردن گزینه­ی زیر قسمت مبلغ ابزار آنلاین نویدک هزینه­ی دادرسی در شورای حل اختلاف را برای شما نمایش میدهد.

اگر نوع دعوا را غیر مالی انتخاب کنید، فهرست تازه­ای به شما نشان داده میشود که از طریق آن میتوانید نوع دعوای غیر مالی را از بین گزینه های: مربوط به امور تجاری و شرکت ها، مربوط به اموال غیرمنقول، صلاحیت دادگاه خانواده و تامین خواسته و دستور موقت راجع به آن، مربوط به اسناد سجلی، درخواست تامین خواسته و دستور موقت (به استثنای امور خانواده)، دعاوی قابل فرجام خواهی، مربوط به امور حسبی، هزینه اعتراض به آرای مراجع غیر دادگستری و سایر دعاوی غیرمالی که در گزینه ها بالا نیستند؛ یکی را انتخاب کنید و ابزار آنلاین نویدک به سرعت به شما هزینه های تمامی مراحل را نشان میدهد.

چنانچه موضوع دعوا را مهریه بر اساس سکه انتخاب کنید، جعبه­ی جدیدی برای شما ایجاد میشود تا تعداد سکه های مهریه را وارد کنید. سپس ابزار محاسبه هزینه دادرسی نویدک در همان لحظه برای شما هزینه­ی تمامی مراحل را نشان میدهد و همچنین میتوانید با فعال کردن گزینه طرح دعوا در شورای حل اختلاف، از هزینه­ی دادرسی به این موضوع در شورای حل اختلاف نیز آگاه شوید.

اگر موضوع دعوا شکایت کیفری علیه صادر کننده چک بی محل باشد، شما با انتخاب این گزینه و وارد کردن مبلغ چک به ریال در باکس بوجود آمده، میتوانید هزینه­ی دادرسی به این موضوع را مشاهده کنید.

چنانچه موضوع دعوا به غیر از موارد ذکر شده در بالا باشد باید گزینه­ی سایر را انتخاب کنید. در این مرحله میتوانید از لیستی که تیم حقوقی نویدک برای شما تهیه کرده­اند موضوع دعوا را انتخاب کرده و ابزار آنلاین محاسبه هزینه دادرسی و خدمات قضایی نویدک در همان لحظه هزینه­ی دادرسی را به شما نشان میدهد.

 

پیشنهادات و نظرات ارزشمند خود را نسبت به این ابزار از طریق ثبت دیدگاه برای ما ارسال کنید.

به اشتراک بگذارید

نظر خود را بنویسید